Тази статия е продължение на:  Кърмене – естествен лек срещу следродилна

...
Тази статия е продължение на: 
Кърмене – естествен лек срещу следродилна
Коментари Харесай

Кърмене – естествен лек срещу следродилна депресия и още ползи за майката

Тази публикация е продължение на: 

Кърмене – натурален лек против следродилна меланхолия и още безчет изгоди за майката

Кърмещата майка изразходва към 500-700 спомагателни калории на ден за производството на майчино мляко. Забележете! По този метод, даже и с леко увеличение на количеството храна, вие продължавате последователно да губите от насъбраните килограми по време на бременността!

Връзката: кърмене и остеопороза.

Жените, които въобще не са кърмили, (изключение вършат майките, които заради някаква причина не са имали опция да кърмят бебета си) на по-късен стадий от животът си, имат четири пъти по-голям риск да развият остеопороза, съгласно извършено изследване. Кърмещите дами са по-слабо застрашени от фрактури на бедрената кост след настъпване на менопаузата.

Като предварителна защита против сърдечно-съдови болести.

Превенция против сърдечно-съдови болести в преклонна възраст. Резултатите от извършено проучване на близо 300 000 дами удостовери, че кърменето над 6 месеца доста понижава риска от сърдечни болести при дамите с 3-4 %.

При дамите, които в никакъв случай не са кърмили, съществува риск от развиване на хипертония 1,5 пъти по-висок от дамите, които са кърмили най-малко 12 месеца в живота си. Колкото по-дълъг е интервалът на кърмене, толкоз по-голям е протективният резултат (анализ на 7 изследвания, включващи съвсем 445 хиляди дами в международен мащаб).

Кърменето намалява риска от развиване на рак!!!

След поредност от изследвания, извършени през 2013 година австралийски учени разгласиха данни, че дами, които са родили три деца и са кърмили общо минимум 31 месеца, това понижава в огромен % риска от развиване на рак на яйчниците.

Едно от обясненията, за какво кърменето е толкоз ефикасна профилактика против рака, беше намерено през 2013 година от съветски учени. Те открили, че в кърмата се съдържа протеин, който предизвиква гибелта на туморни кафези, в това число и злокачествени такива.

Лактаптинът е нетоксичен протеин. Изненадващо, само че този протеин, съдържащ се в майчиното мляко, най-вероятно, е виновен за общото здраве на майката.

Ползи от кърменето при гестационен диабет.

При гестационен диабет откривателите заключават, че колкото по-дълго жена с гестационен диабет кърми, толкоз по-малък е рискът от развиване на спомагателна инсулинова устойчивост и развиване на продължителен диабет!

Естествена контрацепция. Същите хормони, които са „ виновни “ за производството на мляко, потискат началото на овулационен развой при вярно проведено кърмене.

ВАЖНО! Според СЗО надеждността на този способ е до 98% в първите месеци по време на извънредно кърмене, само че въпреки всичко вероятността от бременност си остава! Една жена може да забременее няколко седмици преди първата менструация след раждането.

Кърмене – изгоди освен за тялото на майката, само че и за душeвността.

Същият хормон, който подтиква производството на кърма (пролактин), оказва помощ на майката да се усеща по-спокойна. Известно е, че пролактинът е един от хормоните, борещи се със напрежението и проучванията демонстрират, че кърмещите майки са доста по-малко изложени на риск от развиване на следродилна меланхолия.

Кърменето е неповторима връзка сред майката и детето, необикновено взаимно схващане и естетика в връзките. Чрез кърменето майката дава на детето, физическо здраве, чувство за сигурност, непоклатимост, доверие в заобикалящият го свят.

В умозаключение.

Кърменето обезпечава естественото развиване на детето. Това не значи, че детето ще бъде талант, че няма в никакъв случай да боледува и ще пораства необикновено красиво. Но това значи, че детето има доста положителни шансове да усили капацитета, заложен в него от природата.

Да, има моменти, в които заради някаква причина кърменето е невероятно. Тогава изкуственото хранене е нужна мярка за оцеляването на бебето, по една или друга причина.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР